Úterý 16.7.2024

Hledat

Archiv

Náhodné foto

S Doubravkou doma
S Doubravkou doma
Novo - dorost starší
Novo - dorost starší

Střídání trenérů

Datum: Sobota 26.1.2013 18:18 - aktualizováno: Sobota 26.1.2013 18:28Zobrazeno: 1830x

Pihávek: Buď bych se zbláznil nebo rozvedl

Benešov – Byl čtyři roky spjatý s Voticemi a teď jim dal vale. Již na podzim ho zlákal Karel Kapr do střížkovských Bohemians a druholigová nabídka se neodmítá. Trenér Ivan Pihávek ještě na podzim vedl dvě mužstva, a to již v zimě nešlo. „Bylo to velmi časově a psychicky náročné. Rodina mě doma takřka neviděla, manželka byla v devátém měsíci těhotenství a kvůli porodu dcery Karolíny jsem dokonce nestihl zápas Bohemians – Vlašim," popsal hektický podzim kouč, kterému na Bohemians bude v manažerském křesle pomáhat Ivan Horník.

Po čtyřech letech jste skončil ve Voticích. Jak na tuto divizní dobu vzpomínáte?

Za moje čtyřleté působení ve Voticích jsme měli úmysly postoupit do ČFL, ale bohužel se to nepodařilo, postup z divize je těžký. Na působení ve Voticích vzpomínám v dobrém, byl tam výborný kolektiv, který táhnul za jeden provaz.

Před letošní sezonou se majitel klubu Milan Šedivý rozhodl, že divizi odhlásí a přihlásí jen I. B třídu, kterou dosud hrálo jen béčko. Bylo to pro Vás zklamání?

Zklamání to pro mě bylo, avšak i s touto variantou jsem počítal. Měl jsem sice již nasmlouvané případné posily do divizního týmu, se kterými jsem se bohužel musel rozloučit. Po dohodě s vedením jsem začal budovat tým pro B třídu a pomůžu tak Voticím v této soutěži.

Někteří hráči odešli, přesto jste měli na I. B třídu velmi dobrý mančaft, což jste dokázali po podzimu prvním místem ve skupině E. Byl jste spokojený s výkony hráčů a s bodovým počinem?

S umístěním A mužstva jsem spokojen, ale mrzí mě ojedinělé bodové ztráty s mužstvy ze spodní části tabulky. Bodový náskok mohl být větší. Naplňovala Vás v tomto ohledu trenérská práce, přeci jenom jste byl zvyklý trénovat mužstva ve vyšší soutěži?

Motivace se někdy hůře nacházela, to je pravda, avšak u A mužstva je skvělá parta hráčů, se kterými byla radost pracovat.

Během podzimu jste dostal nabídku od druholigových střížkovských Bohemians Praha, kterou jste akceptoval, s tím, že budete trénovat i Votice. Jak jste to zvládal?

Bylo to velmi časově a psychicky náročné. Rodina mě doma takřka neviděla, manželka byla v devátém měsíci těhotenství a kvůli porodu dcery Karolíny jsem dokonce nestihl zápas Bohemians – Vlašim. Takže v závěru podzimu jsem se opravdu nenudil.

Po skončení podzimu jste již ohlásil, že ve Voticích končíte a budete trénovat jen v Bohemians Praha, což bylo asi logické vyústění situace. Co rozhodlo?

Takto trénovat dvě mužstva najednou prostě nejde. Buď bych se zbláznil, nebo rozvedl. Je jasné, že jsem zvolil prioritu a tou je Bohemians Praha.

Opouštíte Votice, co Vám bude chybět a na koho nebo na co budete vzpomínat nejvíce?

Nemá cenu někoho nebo něco vyzdvihovat. Jak už jsem řekl, ve Voticích je skvělá parta lidí, ať už hráčů nebo funkcionářů a vždy se tam rád přijedu podívat.

Votice po Vás trénuje Martin Bárta bývalý trenér Benešova a váš kamarád. Už jste spolu mluvili, aby věděl, do čeho jde?

Samozřejmě že schůzka nás dvou proběhla, předal jsem mu veškeré informace a doufám, že se mu bude dařit.

S Bohemians Praha jste na jedenáctém místě druholigové tabulky. Je vaším úkolem zachránit soutěž nebo majitel klubu Karel Kapr pomýšlí na vyšší příčky?

Priorita je udržet soutěž, další úkoly a cíle jsou generační obměna mužstva a utvořit nový kádr mužstva.

Na jak dlouho jste podepsal smlouvu, zda to není tajemstvím?

V Bohemians je zvykem podpis smlouvy na jeden rok.

Majitel Bohemians Kapr také rozvířil české fotbalové vody dvěma rozhodnutími. Přivedl do klubu Ivana Horníka, kterému v roce 2006 soud uložil za ovlivňování výsledků zápasů sedmiměsíční podmínku s pětiletou zkušební lhůtou, zákaz činnosti ve fotbale na 10 let a pokutu 900 000 korun, kterou uhradil ve třech splátkách. V lednu 2012 mu byla polovina trestu prominuta a vrátil se na fotbalovou scénu. Nejprve byl v Chomutově a teď nastoupil jako generální manažer v Bohemians. Jak s ním vycházíte a nebojíte se averze veřejnosti, která by mohla namířena proti Vám jako klubu?

Nemyslím si, že by měla mít veřejnost jakoukoli averzi. Ivan je velký profesionál, odvádí výbornou práci a co se týče jeho minulosti, je to pro mě uzavřená kapitola. Trest, který dostal si odpykal a osobně si myslím, že do fotbalu přinesl určitě více dobrého, než špatného. Vycházíme spolu výborně, známe se již spoustu let.

Také měl zamířit do Bohemians fotbalový rebel Tomáš Řepka, pokud si vyřeší smlouvu s Českými Budějovicemi. Bylo to s Vámi konzultováno, zda by jste ho jako trenér chtěl?

Řekl bych, že tato otázka byla propírána spíše v médiích, než v Bohemians Praha.

Máte na postu manažera zkušeného harcovníka. Už jste se bavili o posilách a jak chcete přebudovat kádr, aby neměl problém se záchranou?

Vzhledem k tomu, že již probíhá zimní příprava, ke změnám již došlo. Někteří hráči opustili mužstvo a během ledna dojde ještě k dalším změnám, s jediným cílem – vybudovat mužstvo konkurenceschopné hrát druhou ligu.

Jaké jste si dal předsevzetí do roku 2013 nebo co by jste si přál, aby se Vám splnilo?

Přeji si v soukromém životě samozřejmě zdraví celé své rodině a v práci splnění vytyčených cílů.

Autor: Pavel Šimáček

 

Přílohy
  • trenéři Pihávek a Mašek
    trenéři Pihávek a Mašek

Související skupiny
 
šup nahoru